GMO
Napsal: 25 zář 2010 18:37
GENETICKY
MODIFIKOVANÉ
ORGANISMY
Co to vlastně znamená
V genech je uložena informace o stavbě každého živého organismu a jeho fungování. V přírodě
se kříží, tedy kombinují, pouze geny blízce příbuzných druhů, nebo jedinců v rámci stejného
druhu. Genetické inženýrství však umožňuje přenášet geny i mezi úplně odlišnými druhy
a měnit tak živé organismy způsobem, který by v přírodě nebyl možný. Vědci například vkládají
do DNA rajčat geny z bakterie, do jahod geny z ryby a do ovoce geny lidské. Takto vznikají
geneticky modifikované organismy, které bývají označovány zkratkou GMO.
Zdravotní rizika
Většina lidí dodnes neví, do jaké míry jsou ve výrobcích, které kupují, přítomny složky vzniklé
za pomoci genetické úpravy. A ti ostatní mají to štěstí, že věří ujišťování vlád, že GM potraviny
jsou bezpečné. Ale jak pokračuje debata o této otázce, narůstají obavy z možných rizik
konzumace GM potravin, a to zejména v Evropě. Jen málo lidí ví, jaká rizika to mohou být,
ale existuje silná a mnoha zkušenostmi prověřená obava, že pokud se s jídlem dělají „nepřirozené“
věci, může to mít hrozné a nepředvídatelné důsledky. Máme-li se těmito obavami zabývat,
je třeba jasně pojmenovat druhy rizik a důkazy, které je podporují. Zdá se, že existují
čtyři hlavní způsoby, kterými mohou GM potraviny potenciálně ohrozit lidské zdraví.
Průnik genů do lidských buněk
Jedním z rizik je možnost, že vložený gen pronikne do lidských buněk, ať už přímo nebo
skrz mikroorganismy přítomné v lidských orgánech. Tyto obavy vznikly, když německý vědec
Doerfler zjistil, že jestliže myš sní virus, kousky jeho genů se stanou součástí genů myši.
Zdá se být velmi nepravděpodobné, že by byly překonány všechny bariéry proti cizím genům,
nicméně vědci nemohou zaručit, že se tak nestane.
Změny v živinách nebo zvýšené množství toxinů
Dalším rizikem je přesun uměle vložených genů do důležitých částí rostliny a ovlivnění způsobu
interakce mezi jednotlivými geny rostliny. To může vést ke snížení množství živin nebo
ke zvýšení množství toxinů v rostlině. Změny v obsahu živin by měly být součástí hodnocení bezpečnosti GM potravin. Rovněž by se měl zvážit kumulativní efekt dílčích změn, které mohou být samy o sobě nevýznamné.
Alergie
Třetím problémem je skutečnost, že geny vložené do rostliny nevyhnutelně produkují nový protein, na který mohou být někteří lidé alergičtí. Toto riziko bylo objeveno, když se do sóji vložil gen z brazilského ořechu za účelem zvýšení výživné hodnoty. Vzniklá sója byla testována lidmi alergickými na para ořech a vyvolala silnou alergickou reakci.
Odolnost proti antibiotikům
Existuje obava, že některé GM potraviny mohou zvýšit odolnost lidí a zvířat vůči antibiotikům. Používání antibiotik k léčbě infekcí a podpoře růstu zvířat už patrně přispívá k šíření nemocí odolných proti lékům, jako je například salmonela. Problémovými potravinami jsou ty, do nichž byl jako „značka“ vložen gen odolný proti antibiotikům. „Značka“ je součástí určitého genu v buňce a je potřebná pro modifikaci.Buňkapakrostezapřítomnostiantibiotika pokud vložený gen přežije, je „značka“ pro vědce důležitým potvrzením, že proces vkládání byl úspěšně dokončen. Pokud nový gen učiní konzumenta potraviny odolnějším vůči danému antibiotiku, je to nevítaný vedlejší účinek. Toto riziko je ještě vyšší v případě, že je antibiotikum vázáno na bakterii.
Jak poznám GM potraviny?
Pokud výrobek obsahuje jakoukoli přísadu vyrobenou z GMO, musí být označen.
Geneticky modifikovanéplodiny,jakonapř.GMsójaaGMkukuřice,mohoubýtobsaženy
v desítkách tisíc potravinářských výrobků – od kukuřičných vloček, čokolády, sucharů, salátových dresinků, nealkoholických nápojů, pomazánek, hotových pokrmů až po margaríny, rostlinné oleje a různá dochucovadla. V Evropě, kde většina veřejnosti odmítá GM potraviny, je převážná část GM plodin využívána jako krmivo pro dobytek. To znamená, že GMO se mohou vloudit do Vašeho nákupního košíku skrze maso, mléčné výrobky a vejce, která jíte.
Dnes již všichni výrobci potravin musí dodržovat nový zákon EU vyžadující značení GM potravin. Každá složka či přísada vyrobená z GMO musí být na výrobku uvedena bez ohledu na to, zda je možné GM složku odhalit či nikoliv.
Sojový olej, směsný rostlinný olej, škrob či sojový lecitin jsou příklady složek a přísad, které mohou pocházet z GM plodin.
Nezapomeňte zkontrolovat „drobná písmena“ na obalu
Většina výrobců potravin v Evropě spotřebitelům garantuje, že nepoužívá žádné GMO. Nicméně od 1. května 2004, kdy vešla v platnost nařízení EU o značení GM potravin, můžete je ve svém obchodě konečně rozpoznat i u nás.
Upozornění na přítomnost GM složky ve výrobku lze obvykle nalézt mezi informacemi
o složení výrobku na obale, většinou malým písmem. Z toho je zřejmé, že nová pravidla o značení stále spotřebiteli nezaručují, že bude dostatečně jasně upozorněn na výrobek
z GMO. Od vstupu České republiky do EU začala platit nová legislativa, týkající se povinného označování GM potravin a krmiv. Jde o velké plus zejména pro spotřebitele, kteří jsou důkladněji informováni o původu potravin a mají možnost výrobky z GMO odmítnout. Podle nové legislativy musí být totiž označeny všechny výrobky, které obsahují či jsou vyrobené ze složek s obsahem více než 0.9% GMO. To se týká i GM krmiva pro zvířata. Pokud však ve složení výrobku najdete např. ”modifikovanýškrob”,nejednáseoGMvýrobek.Výrobek,který je z GM, může mít ve složení uvedeno např.: vyrobeno z geneticky modifikovanésójiMON-04032-6.
Mezi nejčastější GM plodiny patří právě sója, kukuřice a řepka olejka. V legislativě se však vyskytly jisté mezery. Například výrobky ze zvířat (maso, mléko, vejce), která jsou krmena GM krmivem, označeny být nemusí. Ve skutečnosti se větší část GM plodin používá právě jako krmivo. V nejbližších dvou letech se na půdě EU bude projednávat i problém potravinových přísad (např. vitamíny, dochucovadla, sladidla, stabilizátory), které se vyrábějí za pomoci GM technologií. Ani tyto produkty podle současné legislativy není třeba značit.
Spotřebitelé odmítají GMO
Podle průzkumu Eurobarometru se každoročně přibližně 70% evropských spotřebitelů vyjadřuje, že odmítají GMO ve svém jídle a 90% respondentů chce mít možnost vybrat si, zda bude GMO jíst či nikoliv.
http://europa.eu.int/comm/research/pres ... report.pdf
V roce 2002 se 65 % občanů Evropské unie vyjádřilo, že by si nekoupili GM potraviny, ani kdyby byly levnější než ostatní potraviny.
http://europa.eu.int/comm/public_opinio ... 177_en.pdf
Co Vám můžeme nabídnout
Pokud se chcete dozvědět více o celosvětové kampani proti GMO, navštivte stránku
www.greenpeace.org/stopGMO nebo nám zatelefonujte a my Vám rádi poskytneme další aktuální informace. V případě zájmu Vám zašleme i podrobnější materiály nebo Vám pora-
díme, jak se můžete sami zapojit do kampaně proti GMO. Greenpeace na celém svetě vystupuje proti zemědělství založeném na GM plodinách.
MODIFIKOVANÉ
ORGANISMY
Co to vlastně znamená
V genech je uložena informace o stavbě každého živého organismu a jeho fungování. V přírodě
se kříží, tedy kombinují, pouze geny blízce příbuzných druhů, nebo jedinců v rámci stejného
druhu. Genetické inženýrství však umožňuje přenášet geny i mezi úplně odlišnými druhy
a měnit tak živé organismy způsobem, který by v přírodě nebyl možný. Vědci například vkládají
do DNA rajčat geny z bakterie, do jahod geny z ryby a do ovoce geny lidské. Takto vznikají
geneticky modifikované organismy, které bývají označovány zkratkou GMO.
Zdravotní rizika
Většina lidí dodnes neví, do jaké míry jsou ve výrobcích, které kupují, přítomny složky vzniklé
za pomoci genetické úpravy. A ti ostatní mají to štěstí, že věří ujišťování vlád, že GM potraviny
jsou bezpečné. Ale jak pokračuje debata o této otázce, narůstají obavy z možných rizik
konzumace GM potravin, a to zejména v Evropě. Jen málo lidí ví, jaká rizika to mohou být,
ale existuje silná a mnoha zkušenostmi prověřená obava, že pokud se s jídlem dělají „nepřirozené“
věci, může to mít hrozné a nepředvídatelné důsledky. Máme-li se těmito obavami zabývat,
je třeba jasně pojmenovat druhy rizik a důkazy, které je podporují. Zdá se, že existují
čtyři hlavní způsoby, kterými mohou GM potraviny potenciálně ohrozit lidské zdraví.
Průnik genů do lidských buněk
Jedním z rizik je možnost, že vložený gen pronikne do lidských buněk, ať už přímo nebo
skrz mikroorganismy přítomné v lidských orgánech. Tyto obavy vznikly, když německý vědec
Doerfler zjistil, že jestliže myš sní virus, kousky jeho genů se stanou součástí genů myši.
Zdá se být velmi nepravděpodobné, že by byly překonány všechny bariéry proti cizím genům,
nicméně vědci nemohou zaručit, že se tak nestane.
Změny v živinách nebo zvýšené množství toxinů
Dalším rizikem je přesun uměle vložených genů do důležitých částí rostliny a ovlivnění způsobu
interakce mezi jednotlivými geny rostliny. To může vést ke snížení množství živin nebo
ke zvýšení množství toxinů v rostlině. Změny v obsahu živin by měly být součástí hodnocení bezpečnosti GM potravin. Rovněž by se měl zvážit kumulativní efekt dílčích změn, které mohou být samy o sobě nevýznamné.
Alergie
Třetím problémem je skutečnost, že geny vložené do rostliny nevyhnutelně produkují nový protein, na který mohou být někteří lidé alergičtí. Toto riziko bylo objeveno, když se do sóji vložil gen z brazilského ořechu za účelem zvýšení výživné hodnoty. Vzniklá sója byla testována lidmi alergickými na para ořech a vyvolala silnou alergickou reakci.
Odolnost proti antibiotikům
Existuje obava, že některé GM potraviny mohou zvýšit odolnost lidí a zvířat vůči antibiotikům. Používání antibiotik k léčbě infekcí a podpoře růstu zvířat už patrně přispívá k šíření nemocí odolných proti lékům, jako je například salmonela. Problémovými potravinami jsou ty, do nichž byl jako „značka“ vložen gen odolný proti antibiotikům. „Značka“ je součástí určitého genu v buňce a je potřebná pro modifikaci.Buňkapakrostezapřítomnostiantibiotika pokud vložený gen přežije, je „značka“ pro vědce důležitým potvrzením, že proces vkládání byl úspěšně dokončen. Pokud nový gen učiní konzumenta potraviny odolnějším vůči danému antibiotiku, je to nevítaný vedlejší účinek. Toto riziko je ještě vyšší v případě, že je antibiotikum vázáno na bakterii.
Jak poznám GM potraviny?
Pokud výrobek obsahuje jakoukoli přísadu vyrobenou z GMO, musí být označen.
Geneticky modifikovanéplodiny,jakonapř.GMsójaaGMkukuřice,mohoubýtobsaženy
v desítkách tisíc potravinářských výrobků – od kukuřičných vloček, čokolády, sucharů, salátových dresinků, nealkoholických nápojů, pomazánek, hotových pokrmů až po margaríny, rostlinné oleje a různá dochucovadla. V Evropě, kde většina veřejnosti odmítá GM potraviny, je převážná část GM plodin využívána jako krmivo pro dobytek. To znamená, že GMO se mohou vloudit do Vašeho nákupního košíku skrze maso, mléčné výrobky a vejce, která jíte.
Dnes již všichni výrobci potravin musí dodržovat nový zákon EU vyžadující značení GM potravin. Každá složka či přísada vyrobená z GMO musí být na výrobku uvedena bez ohledu na to, zda je možné GM složku odhalit či nikoliv.
Sojový olej, směsný rostlinný olej, škrob či sojový lecitin jsou příklady složek a přísad, které mohou pocházet z GM plodin.
Nezapomeňte zkontrolovat „drobná písmena“ na obalu
Většina výrobců potravin v Evropě spotřebitelům garantuje, že nepoužívá žádné GMO. Nicméně od 1. května 2004, kdy vešla v platnost nařízení EU o značení GM potravin, můžete je ve svém obchodě konečně rozpoznat i u nás.
Upozornění na přítomnost GM složky ve výrobku lze obvykle nalézt mezi informacemi
o složení výrobku na obale, většinou malým písmem. Z toho je zřejmé, že nová pravidla o značení stále spotřebiteli nezaručují, že bude dostatečně jasně upozorněn na výrobek
z GMO. Od vstupu České republiky do EU začala platit nová legislativa, týkající se povinného označování GM potravin a krmiv. Jde o velké plus zejména pro spotřebitele, kteří jsou důkladněji informováni o původu potravin a mají možnost výrobky z GMO odmítnout. Podle nové legislativy musí být totiž označeny všechny výrobky, které obsahují či jsou vyrobené ze složek s obsahem více než 0.9% GMO. To se týká i GM krmiva pro zvířata. Pokud však ve složení výrobku najdete např. ”modifikovanýškrob”,nejednáseoGMvýrobek.Výrobek,který je z GM, může mít ve složení uvedeno např.: vyrobeno z geneticky modifikovanésójiMON-04032-6.
Mezi nejčastější GM plodiny patří právě sója, kukuřice a řepka olejka. V legislativě se však vyskytly jisté mezery. Například výrobky ze zvířat (maso, mléko, vejce), která jsou krmena GM krmivem, označeny být nemusí. Ve skutečnosti se větší část GM plodin používá právě jako krmivo. V nejbližších dvou letech se na půdě EU bude projednávat i problém potravinových přísad (např. vitamíny, dochucovadla, sladidla, stabilizátory), které se vyrábějí za pomoci GM technologií. Ani tyto produkty podle současné legislativy není třeba značit.
Spotřebitelé odmítají GMO
Podle průzkumu Eurobarometru se každoročně přibližně 70% evropských spotřebitelů vyjadřuje, že odmítají GMO ve svém jídle a 90% respondentů chce mít možnost vybrat si, zda bude GMO jíst či nikoliv.
http://europa.eu.int/comm/research/pres ... report.pdf
V roce 2002 se 65 % občanů Evropské unie vyjádřilo, že by si nekoupili GM potraviny, ani kdyby byly levnější než ostatní potraviny.
http://europa.eu.int/comm/public_opinio ... 177_en.pdf
Co Vám můžeme nabídnout
Pokud se chcete dozvědět více o celosvětové kampani proti GMO, navštivte stránku
www.greenpeace.org/stopGMO nebo nám zatelefonujte a my Vám rádi poskytneme další aktuální informace. V případě zájmu Vám zašleme i podrobnější materiály nebo Vám pora-
díme, jak se můžete sami zapojit do kampaně proti GMO. Greenpeace na celém svetě vystupuje proti zemědělství založeném na GM plodinách.