Po vyjmutí z forem je většina skoro "hluchá". Zřejmě chem. výpary, teplotní skoky, nové prostředí pro krystaly hraje proti. Po pár hodinách začínají sílit bez jakéhokoliv zásahu. Co hraje v jejich účinnosti veliký faktor je očištění pod vodou. Mám zjištěno, že jinak se chovají po vyčištění pod vodou z kohoutku, jinak z potoka. Dokonce i různé potůčky mají různé dopady na orgonity. Z jednoho malého potůčku mi "lezou" vyloženě, my to říkáme chechtálci popřípadě usměváčci. Už několikrát se i stalo, že i lidem, kteří vysloveně říkali, že těmto věcem nevěří, se po uchopení orgonitu "zdeformuje" obličej do širokého úsměvu a nechtějí se orgonitu vzdát. Takže o prá jsem už přišel tím, že mi je prostě nedali zpět.

Vynikající jsou na společenských akcích, kdy dobrá nálada je jistá. Občas je pro klid sousedů i nutné orgonity odebrat

Vhodné je orgonity občas očistit pod vodou a nabít buď na sluníčku nebo na drůze ametystu. Stále ještě nevím, co přesně způsobuje jejich chování. Ze stejné várky se každý chová prostě jinak.
Já mám to štěstí, že manželka má úžasný cit pro tyto energie a každý krystal mi vybírá a směřuje v orgonitu dle potřeby. Hodně mají i vliv bublinky a prasklinky v orgonitu. Často z nich jde více energie jak z okolí. Též se mi osvědčují spirály z měděného drátu, který mám na vinutí cívek. Ale jak jsem psal, každý krystal i orgonit už při stavbě potřebuje něco jiného, aby byl opravdu nejúčinější a bez "měření" to nejde.
Každý orgonit něco vyzařuje, ale co a jak je otázkou.