Rafinovaný bílý cukr (dále jen cukr) je ve skutečnosti škodlivou drogou. Jednoduchý cukr se absorbuje rychle a tak nevytváří zásobu dlouhotrvající energie. Vyvolává závislost, přehnaně uvolňuje a dilatuje organismus. Cukr se dnes přidává téměř do všech potravin, tělo se však s 1 čajovou lžičkou prý vyrovnává tři dny. Při naprostém vyloučení rafinovaného cukru ze stravy se objevují abstinenční příznaky. Ale pozor: není cukr jako cukr. O rozdílu mezi cukrem jednoduchým a složitým v článku "Cukry a škroby".
Rafinovaný cukr jako droga
Je zvláštní, jak je historie vývoje obchodu s opiem a cukrem podobná: Jak opium tak cukr byly objeveny a rozšířeny arabskou říší. Obě komodity byly zpočátku používány jako léčiva, obě rovněž během několika málo století skončily jako návykové smyslově dráždivé látky. Šťáva z makovic se zpracovává na opium, to je přepracováno v morfin a ten je nakonec rafinován v heroin. Ani cukr není nic jiného než chemikálie. Šťáva z cukrové třtiny nebo řepy je rafinována v melasu a ta je zpracována na hnědý cukr, z něhož jsou nakonec rafinací získávány ony bílé krystalky. Není divu, že drogoví dealeři ředí čistý heroin mléčným cukrem – laktázou (kvůli vzhledové přitažlivosti).
Šťáva z makovic >> opium >> morfin >> heroin
Šťáva z cukrové třtiny / řepy >> melasa >> hnědý cukr >> rafinovaný bílý cukr
Cukr byl vždy výhodný obchodní artikl, ale původně byl velmi drahý a skutečně se používal pouze jako lék. Postupně, jak se jeho cena snižovala, jeho konzumace rostla každým rokem. Historie pěstování cukru je spojená s otrokářským systémem. Na plantážích s cukrovou třtinou pracovali černí otroci. Až o něco později se začal vyrábět cukr řepný. I dnes se však musí cukrová řepa ručně sázet, plít a čistit. Cukrová třtina vyžaduje úmornou práci na žhavém slunci tropů. Pěstování a sklizeň cukrové třtiny nebylo možné zmechanizovat. Tyto činnosti musí být stále prováděny ručně. Většina těchto rukou je černá. A navíc cukrové plantáže tak jako snad každá monokultura devastují půdu.
________________________________________
Rafinovaný cukr jako extrémně jinová potravina
Lidé dnes konzumují nadbytek extrémně jangových potravin (maso, vejce, nadbytek soli a pečeného...) a pokud by nesáhli po "vyrovnávači" extrémního jangu - tj. po extrémních jinech (např. rafinovaný cukr, mléčný cukr, ovocný cukr)... asi by se už dávno pozabíjeli

Ať tak nebo tak, disharmonie a nemoc nastává vždy, když své tělo bičujeme extrémy. A to i na národní úrovni, neboť cukro-masové civilizace vždy vedly války a glorifikovaly násilí. Tato "rovnováha" cukr-maso platí i v párové dynamice. Žena, která často připravuje maso svému muži (nebo ho on konzumuje často) se vedle něj vyvažuje sladkostmi. Miluje dezerty a bez sladkostí (tak jako on bez masa) si neumí život představit. Vyvažuje tím jeho jangovou energii. Kam oba v těchto energiích směřují je bohužel předvídatelné. Více v článcích: "Jinové a jangové nemoci", "Rakovina a výživa" a "Hypoglykémie a cukrovka".
________________________________________
Působení na tělo – nemoci z rafinovaného cukru:
Kamkoliv cukr vstoupil přinesl s sebou degeneraci a choroby (a to i původní přírodním národům).
• Jedna z těch „drobných“ nevýhod konzumace cukru je, že otupí chuť přirozeně sladkých potravin (např. zelenin).
• Rafinovaný cukr demineralizuje organismus. Likviduje minerálové zásoby těla. Tím mj. způsobuje nedostatek vápníku, což má dalekosáhlé účinky např. na vznik zubního kazu, osteoporózu, křeče ve svalech, ale i veškeré porušení nervové soustavy. (Pro hlubší pochopení demineralizace viz článek "Ostatní nevhodné produkty k jídlu" odstavec o rafinovaných potravinách.)
• Cukr překyseluje organismus, žaludek je jím ochromen (stačí i ¼ kávové lžičky cukru), začne produkovat ohromné množství kyseliny (cukr je silná zásada – tzn. že je kyselinotvorný). Při opakovaném působení se můžou vytvořit žaludeční vředy.
• Cukr podporuje v těle výskyt plísní – obzvláště Candidy (je to přírodní kvasinka, která normálně tvoří asi 10 – 15 % střevní flóry). Dojde-li k jejímu přemnožení, produkuje toxiny a zaplaví jimi celý organismus. Základní symptomy: stavy únavy, bezdůvodná bolest hlavy, náladovost, deprese, bolest v krku, astma, nemoci střev, alergie, svalové bolesti, otoky kloubů, špatné trávení, záněty močového měchýře či pochvy. Dochází k přetěžování imunitního systému (intoxikace organismu zatěžuje hlavně lymfatické uzliny, což je hlavní místo tvorby nádorů a cyst, toxiny v podobě chemických derivátů poškozují psychiku člověka a také napadají buňky, ty oxidují, vzniká zánět („- itida“). Deformace buněk může přejít až na rakovinné bujení (v pokročilém stadiu rakoviny, může střevní flóra obsahovat až 100% organismů Candidy albicans…)
• Celkově oslabuje imunitu a tím se spolupodílí na mnoha onemocněních včetně AIDS, tuberkulózy…
• Cukr je jedním z hlavních fyzických komponentů při vzniku a prohlubování hypoglykémie a cukrovky.
• Působení na psychiku: zjednodušeně řečeno cukr disociuje člověka, oslabuje ho, otupuje a odděluje ho od vlastních pocitů. Rafinovaný cukr má přímý vliv na naše myšlení – ničí stření bakterie, které jsou zodpovědné za tvorbu vitamínů skupiny B. Dále se podílí se na vzniku všech tzv. psychických nemocí.
________________________________________
Týká se vás to?
Netrpíte náhodou cukrovou depres? Hypoglykémií - nízkým stavem hladiny cukru v krvi, trpí většina obyvatel, aniž o tom vědí. Další neoficiálně šířenou informací je, že limity pro určení cukrovky (nadměrné hladiny cukru v krvi) se pravidelně zvyšují, jinak by již většina lidí u sebe diagnostikovala před-cukrovkové stavy... více přesnějších informací naleznete v článku "Hypoglykémie a cukrovka".
Pokud rafinovaný cukr běžně konzumujete a máte pocit, že vás to nijak negativně nepoškozuje, neboť jste samozřejmě výtečný člověk, relativně zdravý/á a navíc vám to dobře myslí... zamyslete se ještě jednou. Možná že problém není zatím pro vás viditelný, možná si jen postupně zhoršujete kondici a zvyšujete riziko nemoci... Možná by po ale vynechání cukru odpadla ta občasná podrážděnost či únava a vaše myšlení by bylo dvojnásob (!) rychlejší a tím efektivnější... uvědomte si, že nemůžete uvidět rozdíl, když to nevyzkoušíte...
Závislost na cukru lze překonat!
Jsem toho živým důkazem

autorka
Až se rozhodnete skoncovat s rafinovaným cukrem, nezapomeňte, že nejde o to zavrhnout sladkou chuť! Tu za prvé potřebujeme a za druhé se bez ní neobejdeme

A pokud je vám tento článek málo, přečtěte si knihu Cukrové trápení od Williama Duffyho. Pokud s vámi nehne ani Duffy, tak už teda nevím

autorka článku: Květa Svobodová (leden 2008)
Zdroj:http://www.prirodnivyziva.cz